30. výročí založení Anglického gymnázia

Share this article

ECP 30th anniversary

Letos slavíme 30. výročí založení Anglického gymnázia (ECP). V září 1994 se ikonické modré dveře školní budovy poprvé otevřely 117 studentům.

Počátky ECP sahají do doby pádu komunismu v roce 1989 a setkání na Pražském hradě v únoru 1990. Ministr zahraničí Spojeného království William Waldegrave spolu s britským velvyslancem Laurencem O’Keeffem a představitelkou ministerstva zahraničí Ann Lewis hovořili s prezidentem Havlem o tom, jak by Velká Británie mohla pomoci čerstvě demokratickému Československu. 

Tiskový mluvčí prezidenta Havla jim vyprávěl o starém pražském anglickém gymnáziu. Prezident Havel řekl, že to byla škola, kterou v jeho době chtěli navštěvovat všichni mladí lidé. Byla otevřena v roce 1927, aby poskytovala výuku v angličtině pro pražské děti, ale byla nacisty uzavřena. Přestože se po válce krátce znovu otevřela, komunistickým režimem byla definitivně uzavřena.

Václav Havel gratuluje ECP k 10. výročí založení (video nahrávka)

První ředitel Anglického gymnázia

Jednu ze zakladatelů z ECP, paní Ann Lewis, zaujala možnost otevřít v Praze školu, která by po 40 letech komunismu opět poskytovala liberální, demokratické vzdělání v angličtině. Spojila se s Martynem Bondem, který vedl kancelář Evropského parlamentu v Londýně. Společně s výborem, jehož členem byl první předseda správní rady Lord Holme, strávili další čtyři roky shromažďováním fondů, hledáním prostor a náborem prvního ředitele, Huberta Warda. Pan Ward byl tím, kdo přesvědčil české rodiče, aby udělali krok vpřed a poslali své děti do tohoto nového, dosud nevyzkoušeného vzdělávacího zařízení. Vůbec prvními rodiči, kteří své dítě do školy zapsali, byli významný zesnulý český ekonom Michal Mejstřík s manželkou.

Michal Mejstřik and his wife enrolling their son as the English College in Prague’s first student, with Hubert Ward, our first Headmaster.

Hlavní principy ECP

Václav Havel projekt podpořil a souhlasil s tím, že se stane českým patronem školy. Požádal prince z Walesu, aby působil jako britský patron. Nyní, o třicet let později, se tehdejší princ z Walesu stal králem Karlem III. Škola je velmi poctěna, že Karel III. souhlasil s tím, že bude pokračovat jako její patron. Tímto krokem prokázal uznání naší široce respektované vzdělávací instituci, která pomohla asi 1700 mladým lidem získat mezinárodní maturitu International Baccalaureate, čímž se jim otevřely dveře na prestižní univerzity po celém světě.

Přestože se mnoho absolventů ECP rozhodlo studovat v zahraničí, mnozí zůstávají v Praze. Mezi ně patří i Ema Strnková, která promovala v roce 2022 a nyní studuje práva na Univerzitě Karlově.

Ema byla jako studentka čtvrtého ročníku přítomna na Dni zakladatelů v roce 2019 při oslavách 25. výročí založení gymnázia. Zde jsou její slova na téma inspirace našich zakladatelů k založení Anglického gymnázia.

Citát

„V čem se tedy ECP liší, na čem je škola založena? Naše výukové metody jsou založeny na diskusi a kritickém myšlení, stejně jako před všemi těmi lety, a zdůrazněny jsou liberální a mezinárodní postoje a hodnoty. Vzájemná komunikace mezi žáky, rodiči a zaměstnanci je nedílnou součástí života školy. Anglické gymnázium je solidní komunita stejně smýšlejících lidí, kteří si váží lidskosti a tolerance. Pevně ​​doufám, že každý student po šesti letech studia vstřebá tyto principy a v budoucnu se každý z nás alespoň pokusí sjednotit dnešní polarizovaný svět. Kéž se v příštích pětadvaceti letech vrátíme do školy a řekneme si, že jsme svůj život prožili podle filozofie, kterou nám učitelé vštěpovali. Myslete kriticky. Nebojte se vyjádřit svůj vlastní názor, ale trpělivě naslouchejte ostatním. Pomozte ostatním. Netolerujte nespravedlivé zacházení.

Studium na ECP mi dalo nový pohled na vzdělávání. Na jiných školách jsem nenašla učitele tak nadšené, zkušené a ochotné pomoci. 25. výročí mi připomnělo, co se nám škola kromě vzdělání snažila dát a jak bych se měla chovat, abych ji důstojně reprezentovala a abych naplno využila možnosti rozvoje, které mi nabízí. Nejde zde jen o akademický pokrok, ale i o osobnostní růst.“

 Britský velvyslanec posílá gratulaci

 Matt Field OBE, britský velvyslanec, gratuluje ECP k výročí

Právě tyto principy poskytly v posledních třech desetiletích základ pro styl vzdělávání v ECP. Po celou dobu jsme vděčni za trvalou podporu, které se nám dostává od všech britských velvyslanců už od chvíle, kdy se Laurence O’Keeffe zúčastnil prvního setkání s prezidentem Havlem na Pražském hradě. Jsme skutečně poctěni, že bývalý zástupce britského velvyslance, Denis Keefe, je nyní naším předsedou správní rady. Velmi nás potěšilo, že nám současný britský velvyslanec, Matt Field OBE, poslal tuto gratulaci k našemu 30. výročí. Těšíme se, že ho letos na podzim přivítáme u nás ve škole, kde promluví na naší konferenci v rámci Modelových jednání OSN (MUN).